Inbraak- & brandwerende kluis
Een kluis kan brandwerend en inbraakwerend werken. Een brandwerende kluis zorgt ervoor dat waardevolle papieren, geld, sieraden en digitale media goed worden beschermd tegen hitte. Zo zijn de spullen ook bij het uitbreken van brand in het pand beschermd en is de kans groot dat ze behouden blijven. Een inbraakwerende kluis is speciaal beveiligd tegen inbrekers, zodat de kluis feitelijk niet te openen is en ook niet meegenomen kan worden. Zowel een brandwerende kluis als een inbraakwerende kluis zijn te koop voor bedrijven en particulieren.

Wat is brandwerend?
Keurmerk voor papier
DIN 4102: circa 30 minuten brandwerend voor papier
S60P: circa 60 minuten brandwerend voor papier
S120P: circa 120 minuten brandwerend voor papier

Keurmerk voor data
S60DIS: circa 60 minuten brandwerend voor data
S120DIS: circa 120 minuten brandwerend voor data

Beveiliging tegen brand vraagt om hele andere eigenschappen van een kluis of brandkast. Bij een brand komt namelijk energie vrij, we noemen dit de vuurbelasting. De energie die vrijkomt zal gedeeltelijk door de kluis moeten worden opgenomen maar mag echter niet worden doorgegeven aan de inhoud van de kluis. 

Als u zekerheid wilt hebben dat uw kostbare spullen een brand overleven adviseren wij u een kluis te nemen met brandwerende eigenschappen volgens VDMA, NT Fire 017, UL of JIS. Deze kluizen worden in ovens aan een hoge vuurbelasting blootgesteld en getest.
Kluizen met een brandwering volgens DIN4102 adviseren wij niet, tenzij uw pand voorzien is van brandbeveiliging zoals een brandmeld- of sprinklerinstallatie. De reden hiervoor is dat deze kluizen geen vulling hebben welke de energie opneemt, alleen het doorgeven van de energie naar de inhoud van de kluis wordt vertraagd. Uit testen is gebleken dat kluizen met een DIN 4102 normering bij een echte brand uw inhoud slechts ongeveer 10 - 15 minuten beschermt!

 

Wat is inbraakwerend?
De kluis wordt op een aantal manieren "aangevallen" naar mate ze in deze test beter scoren krijgen ze een "indicatie-waardeberging" dit geeft de waarde aan die in de kluis opgeborgen kan worden en dan wordt verzekerd door de verzekeraar.
De nomering geldt in een onbeveiligd, onbewaakt en onbewoond pand binnen de bebouwde kom, dus als de randvoorwaarde bij u beter zijn dan in deze nomering kan de verzekerde waarde nog hoger uitvallen, echter alleen in overleg met uw verzekeraar.

 

Brand- en braakwerend

Van kluizen welke zowel brand- als inbraakwerend moeten zijn wordt veel meer gevraagd. Zij moeten beide eigenschappen combineren. Vandaar dat deze kluizen enigzins duurder zijn dan kluizen met alleen brandwerende- of inbraakwerende eigenschappen. Ook hier geldt weer dat de waardeberging en brand- werendheid van de kluis afhankelijk is van het pand waarin de kluis komt te staan.

Contact

  • Adres:

    Bouwservice C.de Munnik
    Oude Schietbaanweg 15 
    7814 TG Emmen

  • Telefoon: 0591-645528
  • Mobiel: 06-25052936
  • Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ga naar boven